Så skaffar du din helt egna väder-app
För många är den främsta – om inte den enda – källan till väderinformation appar i våra telefoner. Men oavsett om man använder iPhones inbyggda eller en från SMHI, Yr, Klart eller någon annan så stämmer informationen sällan till hundra procent för där just du bor. Det är där en smart, personlig väderstation och den bästa väder-appen på AppStore kommer in i bilden.
Läs vidare för att få veta hur CARROT Weather i kombination med Netatmo Smart Home Weather Station kan bli den bästa väder-app du någonsin haft.
Netatmo Smart Home Weather Station
Baspaketet
Grunden i den franska tillverkaren Netatmos väderstation består av två delar: en inomhusmodul (som även agerar som basstation för de andra modulerna) och en utomhusmodul. Basstationen installeras enkelt genom Netatmos app och ansluts till nätet via wi-fi. Ström får den via den medföljande strömadaptern. Den är HomeKit-kompatibel, så den dyker upp i Hem-appen (Här hade jag dock önskat mig möjligheten att kunna att göra mer. Att t.ex. skapa hemautomatiseringar baserat på inomhus- eller utomhusklimat i dagsläget är inte möjligt. Detta är dock något som ligger på Apples bord att fixa, och inte Netatmo.).
Inomhusklimat
Inomhusmodulen håller koll på detta i rummet:
Temperatur
Luftfuktighet
Luftkvalitet
Ljudnivå
Blir ventilationen (CO2-halten) i rummet för dålig skickas en notis till din telefon med en varning om detta.
Det går att köpa till upp till tre extra inomhusmoduler, ifall man vill ha koll på andra delar av hemmet.
Informationen om inomhusklimatet når inte CARROT Weather (som vi kommer till senare) men går att se i Netatmos egen app.
Utomhusklimat
Utomhusmodulen ser ut som en lite mindre variant av inomhusvarianten och fästs direkt på husväggen. Se till att den sätts på en plats som reflekterar den allmänna utetemperaturen och inte nära någon värmekälla. De medföljande AAA-batterierna ska enligt tillverkaren räcka i upp till två år.
Denna enhet samlar in följande information om uteklimatet:
Temperatur
Luftfuktighet
Lufttryck
Fler moduler
Till detta baspaket erbjuder Netatmo ytterligare moduler du kan lägga till för en fullfjädrad väderstation – en vindmätare och en regnmätare.
Regnmätare
Mätaren placeras minst tre meter från träd eller byggnader och ca en meter ovanför marken. Vi satte vår på en stolpe i trädgården med hjälp av det medföljande fästet. Netatmo uppger att den fungerar så långt som hundra meter från basstationen. Detta påstående har vi dock inte testat. Batteritiden uppges vara upp till ett år.
Du behöver inte tömma den – så som man gör med traditionella regnmätare – utan den låter vattnet rinna igenom och mäter flödet.
Vill man så kan Netatmo-appen skicka en notis så fort det börjar regna.
Vindmätare
Vindmätaren kan vara lite klurigare att placera rätt, då vind enligt WMO (World Meteorological Organization) ska mätas 10 meter över marken och minst 1,2 meter över husnock eller motsvarande. Mäter man för nära marken eller höga träd, byggnader etc så blir inte mätningarna konsekventa med övrig väderdata och prognoser i din väder-app.
Vi använde ett långt antennrör för att fästa den i en ställning som tidigare använts till TV-antenn. Då hamnade den ganska exakt 10 meter upp och inte för nära huset. Kompassen i iPhone kom väl till pass när det gällde att rikta den lilla pilen på vindmätaren mot norr. Batteriet uppges hålla upp till två år (vilket är rätt skönt med tanke på arbetsinsatsen det innebär att byta dem…).
CARROT Weather
Netatmo har givetvis en egen app för att visa informationen från väderstationen men den är i ärlighetens namn inte toppen. Till att börja med är den ganska ful, men det är också väldigt begränsat med valmöjligheter för hur den ska presentera datan. Exempelvis visar den vindhastigheten enbart i km/h och inte m/s, vilket är standard i vår del av världen.
Valmöjligheter är däremot något CARROT har i överflöd då den låter en bestämma exakt vad som ska visas och hur, ner till minsta detalj. CARROT har sedan länge varit min föredragna väder-app för dess flexibla design, träffsäkra väderprognoser och… speciella personlighet (ja, det är inte en slump att jag valt att använda ordet personlighet för att beskriva en väder-app.)
Det som gör CARROT extra intressant i sammanhanget av denna blogpost är att den låter en lägga till Netatmos väderstation som en källa för väderdata. Detta implementeras sedan på ett riktigt fiffigt sätt, där den automatiskt väljer datan från Netatmo Smart Home Weather Station när du är nära hemmet (<3,2 km), och när du är på andra platser så hämtar den istället som vanligt informationen från Darksky, eller någon av de andra väderprognoskällorna som går att välja.
Detta innebär att du bara behöver en riktigt bra väder-app för alla ändamål och där du vet att informationen där du bor är hundra procent korrekt.
CARROT Weather är gratis att använda men vissa funktioner, som att kunna lägga till sin egen väderstation kräver ett premiumabonnemang som kostar 59 kr per månad eller 245 kr per år.